tiistai 17. maaliskuuta 2020

Suomi uuteen aikaan

Nyt on tiistai 17.3.2020. Koronavirus muutti maailmaa. Eilinen pääministeri Sanna Marinin hallituksen tiedotustilaisuus jää historiallisena päivänä muistiin. Nyt tarvitaan toisistamme huolehtimista. Alla Yle uutisten tänä aamuna päivittämä lista:
"Hallitus totesi maanantaina Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.
Päätökset ja suositukset saatetaan voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Tätä varten hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.
Hallituksen linjaukset ovat voimassa näillä näkymin 13. huhtikuuta asti.
Hallituksen linjaamat toimenpiteet:
1. Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
2. Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.
3. Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.
4. Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.
5. Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
6. Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.
7. Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.
8. Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.
9. Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.
10. Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.
11. Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.
12. Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.
13. Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.
14. Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.
15. Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.
16. Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.
17. Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.
18. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.
19. Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan."

Edelleen, tänään tiistaina hallituksella tiedotustilaisuus iltapäivällä:

"Hallitus kertoi seuraavista linjauksista tiedotustilaisuudessa.
  • Suomi alkaa rajoittaa rajaliikennettä torstaista 19.3. alkaen.
  • Rajanylityspaikkoja suljetaan ja sisärajatarkastukset tulevat voimaan kello 00.
  • Rajoitus on voimassa huhtikuun puoliväliin saakka.
  • Välttämätön työmatkaliikenne sekä tavara- ja rahtiliikenne jatkuvat normaalisti.
  • Helsinki-Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat pidetään auki tavara- ja paluuliikenteelle.
  • Muut lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä.
  • Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan suomalaisten ei pidä matkustaa ulkomaille.
  • Suomen kansalaiset ja vakituisesti Suomessa asuvat ihmiset saavat palata Suomeen.
  • Ulkomailta Suomeen palaavien tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.
  • Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.
  • Poliisi valvoo koronaviruksen takia asetettuja kokoontumisrajoituksia.
  • Hallitus rajoittaa lääkkeiden hamstraamista, jotta lääkkeitä riittää kaikille.
  • Kunnat voivat luopua määräaikojen noudattamisesta kiireettömän hoidon järjestämisessä."

"Hallitus kertoi tiistaina iltapäivällä uusista rajoituksista, joilla se yrittää estää koronaviruksen leviämistä. Toimilla yritetään myös huolehtia esimerkiksi siitä, että lääkkeitä riittää niitä tarvitseville.

1. Rajat lähes kiinni

Rajaliikennettä aletaan rajoittaa voimakkaasti ylihuomisesta torstaista klo 00 alkaen. Käytännössä Suomi ottaa käyttöön sisärajatarkastukset ja useita rajanylityspaikkoja suljetaan.
Tavaraliikenteen ja matkustajien paluuliikenteen vuoksi Helsinki–Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat pidetään auki. Kaikki muut lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä.
Itärajalla rajoitetaan liikennettä ja aukioloaikoja. Henkilöliikenne Vainikkalan rajanylityspaikan kautta keskeytetään.
Suomen ja Norjan välisellä rajalla Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö ja Utsjoki pidetään auki tavara- ja paluuliikenteelle.
Suomen ja Ruotsin rajalla Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio ja Ylitornio pidetään auki tavara- ja paluuliikenteelle.
Rajavartiolaitos voi sallia työmatkaliikenteen hyvin perustellusta syystä.
– Suomi ja koko maailma on koronaviruksen takia erittäin vakavassa tilanteessa. Näillä päätöksillä hallitus haluaa osaltaan turvata suomalaisen yhteiskunnan ja terveydenhoitojärjestelmän toimintakykyä poikkeusoloissa, sanoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) hallituksen tiedotustilaisuudessa.

2. Ulkomailla asuvien suomalaisten päätettävä, tulevatko he Suomeen

Hallitus muistuttaa, että kenenkään ei pidä matkustaa nyt ulkomaille.
Samalla ulkomailla olevia matkalaisia pyydetään palaamaan kotimaahan välittömästi. Toisessa maassa vakituisesti asuvat voivat jäädä toiseen maahan. Mutta jos he aikovat tulla Suomeen, päätös on tehtävä nyt.
– Nyt on se hetki, kun ulkomailla vakituisesti asuvien on päätettävä, haluavatko he tulla Suomeen, sanoi liikenne-ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotustilaisuudessa.
Suomalaisilla on aina oikeus palata takaisin kotimaahansa.
Ulkomailta Suomeen tulevien tulisi olla kahden viikon ajaksi karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Suomessa olevat ulkomaalaiset voivat poistua maasta, ja suomalaiset saavat kaikissa olosuhteissa tulla takaisin kotimaahan.
Hallitus myös muistutti siitä, että maan sisällä voidaan rajoittaa liikkumista. Vielä nyt siihen ei ole kuitenkaan hallituksen mukaan tarvetta.

3. Rajoituksia lääkkeiden jakeluun

Suomessa aletaan rajoittaa lääkkeiden jakelua.
Hallitus kertoi, että Suomeen tulee kiireellisesti voimaan asetus, joka koskee terveydenhuollon lääkkeitä ja tarvikkeita. Niiden jakelua tullaan rajoittamaan.
Tämä asetus tulee voimaan siksi, että eniten lääkkeitä tarvitseville riittäisi lääkkeitä.

4. Eläkkeellä olevia poliiseja ja rajavartijoita voidaan määrätä töihin

Hallitus myös päätti, että eläkkeellä olevia rajavartijoita ja poliiseja voidaan määrätä töihin. Samoin myös poliisi- ja rajavartijaopiskelijoita voidaan ottaa tarvittaessa töihin.
Poliisit ja rajavartijat voivat myös viedä lapsensa päiväkoteihin niin kuin muidenkin kriittisten toimialojen työntekijät.

5. Poliisi alkaa valvoa yli 10 henkilön kokoontumisia

Hallitus kertoi eilen, että yli 10 henkilön julkiset kokoontumiset kielletään. Tänään kerrottiin, että poliisi alkaa valvoo resurssiensa mukaan julkisia kokoontumisia.
Julkisella kokoontumisella tarkoitetaan yleisellä paikalla järjestettävää yleistä kokousta ja yleisötilaisuutta kuten esimerkiksi mielenosoitusta tai muuta kaikille avoinna olevaa tilaisuutta.
Hallitus muistutti, että järjestäjät ovat vastuussa siitä, että yli 10 henkilön tilaisuudet perutaan. Jos näin ei toimita, poliisi voi estää tai keskeyttää tällaiset tilaisuudet.
Pääministeri Sanna Marin muistutti myös siitä, että perussairaiden ja yli 70-vuotiaiden tulee huolehtia siitä, etteivät he poistu kotoa kuin välttämättömissä asioissa.
Jos kansalaiset eivät noudata rajoituksia, hallitus voi ottaa käyttöön rajumpia toimia."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti